kivagyok

Kedves Olvasó!

Néha nehezen mozdulok ki otthonról, néha nehezen kezdek el sétálni a hétvégén...., de aztán ha elindulok, nehezen állok le/meg. Egy valami azonban tényleg megállít, az az, hogy elfáradok; elfárad a lábam a sok métertől, elfárad a szemem a sok látnivalótól, elfárad az agyam a sok elraktározni való élménytől.
Ezeket szeretném most megosztani. Remélem, ezzel más is kedvet kap vagy egy saját túrához, vagy a hozzám való csatlakozáshoz.

Kalandra fel! Jó utat!

"Veszélyes dolog kilépni az ajtón, Frodó. Csak rálépsz az Útra, és ha nem tartod féken a lábadat, már el is sodródtál, ki tudja, hová." - J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura -

2012. március 31., szombat

3. Második túra - Vár 2. felvonás


Annyira lelkesek és tántoríthatatlanok vagytok, hogy megint egyedül voltam. L
És arra gondoltam, hogy nem is mutatom meg a képeket. De nem vagyok ennyire gonosz. Még nem. Majd a 3. után! J

Szóval, engem nem érdekelt a tegnapi időjárás milyensége. Mert ma egy másik nap van. Másik lehetőségekkel és másik időjárással. Igaz néha eszembe jutott, milyen jó, hogy nem vagyok olyan könnyű, és a kezem sem az, mert nehéz lett volna egy-két képet elkészíteni.

Mivel a múltkor készült néhány életlen, azzal kezdtem, hogy újrafotóztam őket. Közben találtam egy térplasztikát a Mátyás-templomnál, melyen braille–írással „mondják el” a látnivalókat. Szívmelengető ötlet. Bepótoltam az előzőleg kimaradt Zsolnay-díszkutat is. Majd folytatódott a túra. A Várszínház mellett Kodály Zoltánt véletlenül fedeztem fel. De sort kellett állni, hogy nektek is bemutathassam. A Szent Zsigmond prépostsági templom maradványaihoz azt írta Török András könyvében, hogy az angol feliratba becsúszott két komoly hiba. Angolosok figyelem! Várom a megfejtéseket! J (1. feladat)

A Sándor-palotánál a díszőrök nem semmi fiúk, meg kell hagyni. Nem elég, hogy szélben, esőben, napsütésben állnak – a nyugati oldalon lévőknek még a nap is a szemükbe süt – még a turisták is ostromolják őket, és ezt is rendületlenül állják. A Budavári Sikló képileg kimaradt, mert az első túránál elképzeltet szerettem volna lefotózni, de mivel a végén lévő Dózsa-emlékmű más irányban van, így ez kimaradt. A Siklóról sok mindent nem is tudtam, például, hogy ez Európa második ilyen jellegű létesítménye. Lehet tippelni, hol volt az első! J (2. feladat - mindkettőre a választ kommentben várom)

Az Oroszlános kapu oroszlánjai még megvannak. De meg kell, mondjam, furcsa jelenségek. Kifelé jövet néztem rá az egyikre. Felül egyértelműen hím állat jegyét mutatja sörényével, alul viszont nemtelen. Viszont van nyelve. Az udvar térkövezete egyébként nem véletlenül „összevissza”. Ugyanis a XIII. sz-i városfalakat és a XIV. sz-i várfalakat jelölik így, amik egyébként a burkolat alatt vannak, csak visszatemetve.

A Királyi Borház tényleg király. Legalábbis a pincemúzeum jól van megcsinálva. Tavaly leteszteltem. Szintén tavaly láttam a Budavári szőlőskertet. Kerestem most is, de nagy bánatomra már csak a táblát találtam. A szőlőknek se híre se hamva, tőkéstől eltűnt az egész. L

Mindent összevetve azért ez sem volt rossz. És hogy mennyire nem, meg is mutatom. (zene: Fiesta – Lehet, hogy álom)
De ha lassabb, szabályozhatóbb, csendes verzióra vágytok, ide kattintva elérhetitek. J



Feltettem az 1. túrához is a hangos, filmes verziót. Előre bocs attól, aki nem bírja az ilyesfajta zenét, de 317 képhez nem megy rövidebb dal. A Pincegádorral kezdtem, és tök jó kis pörgős lett, de sajna nem mutatott meg minden képet. Az majd egy 40-es képszámhoz lesz jó. De felhasználom, ígérem, feltéve persze, ha megengeditek. J

2012. március 17., szombat

2. Első túra - egyedül


Egyébként tényleg visszavonhatatlanul tavasz van. Már kirajzottak a motorosok, meg a kisgyerekesek, és végre jó idő van a turistákra.
Ennek örömére már nem bírtam itthon maradni. És bánatomra más sem, csak ők másfelé mentek. Vagyis kaptam jó pár visszajelzést, hogy jó a túra, csak kihasználják a hosszú-hétvégét.

Semmi baj. Megismételjük. És még milyen jó, hogy megismételjük, mert be kell valljam, kissé húzósra sikeredett. Igaz, még a végére beletettem egy extra kört, de elfáradtam, mint a kutya. Nem hiába kezdtem velük a fotózást.



Fotózás. J Hoztam a JT formát (volt is belőlük jó pár fent a Várban), és gyártottam jó pár képet. Először a gépem elemei, aztán meg a memória-kártyám hagyott el, de mivel volt tartalék, így nem volt gond. És itthon szembesültem vele, hogy egyet-kettőt kihagytam, és az előre eltervezett túra nyúlfarknyi végét lehagytam. J Igaz végül is jártam ott, csak nem „tudományosan”.

Szóval, ez a túra közkívánatra megismételtetik. Remélem, akkor nem marad ki semmi. Igaz nem csináljuk meg a teljeset. Ízlelgetjük, és többit eltesszük az utána következő alkalomra, mert egyszerre bizony megfekszi az ember gyomrát. És ahogy egy kolléganőm szíveskedett felhívni a figyelmemet: ülő munkát végzünk, tehát csak óvatosan. De hát az is a mottó, hogy „ameddig a lábam bírja”! J

Tehát 2012. március 31-én a mostani feltételekkel (9:15 és 9:30 között a Deák téri óráknál) ismétlés. Addig is kedvcsinálónak a ma készített képeim.
(Jó tanács: ha a "teljes képernyő"-re kattintotok, elkezdi magától a filmvetítést. :-))

Illetve az alábbiban látható a zenés verziója. (zene: Warda - Batwans beek) Jó szórakozást! :-)

Tesóm kérésére mégis elkészült a Pincegádor-os verzió. Nagyon pörgős! :-) (zene: Empty Pubs - Pincegádor)


2012. március 5., hétfő

Meghívó - 1. túra - a Várnegyed és a Vár

Kedves Mindenki!


Ezennel belevetjük magunkat a túrázásba. Az első "akadály" a Várnegyed és a Vár, aztán majd kiderül, meddig jutunk el.
Találkozzunk 2012. március 17-én (szombaton) 9:15 és 9:30 között a Deák téri óráknál. Vagy útközben a Várban.
Kérem, aki szeretne csatlakozni, küldjön valami jelzést felém, hogy tudjam, kire számítsak. :-)
Hozzatok fényképezőgépet is, mert mindenki máshogy látja ugyanazt, és ezzel csináljunk kedvet a többieknek.


Kalandra fel!
soXeretettel várok Mindenkit!
M