kivagyok

Kedves Olvasó!

Néha nehezen mozdulok ki otthonról, néha nehezen kezdek el sétálni a hétvégén...., de aztán ha elindulok, nehezen állok le/meg. Egy valami azonban tényleg megállít, az az, hogy elfáradok; elfárad a lábam a sok métertől, elfárad a szemem a sok látnivalótól, elfárad az agyam a sok elraktározni való élménytől.
Ezeket szeretném most megosztani. Remélem, ezzel más is kedvet kap vagy egy saját túrához, vagy a hozzám való csatlakozáshoz.

Kalandra fel! Jó utat!

"Veszélyes dolog kilépni az ajtón, Frodó. Csak rálépsz az Útra, és ha nem tartod féken a lábadat, már el is sodródtál, ki tudja, hová." - J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura -

2012. március 31., szombat

3. Második túra - Vár 2. felvonás


Annyira lelkesek és tántoríthatatlanok vagytok, hogy megint egyedül voltam. L
És arra gondoltam, hogy nem is mutatom meg a képeket. De nem vagyok ennyire gonosz. Még nem. Majd a 3. után! J

Szóval, engem nem érdekelt a tegnapi időjárás milyensége. Mert ma egy másik nap van. Másik lehetőségekkel és másik időjárással. Igaz néha eszembe jutott, milyen jó, hogy nem vagyok olyan könnyű, és a kezem sem az, mert nehéz lett volna egy-két képet elkészíteni.

Mivel a múltkor készült néhány életlen, azzal kezdtem, hogy újrafotóztam őket. Közben találtam egy térplasztikát a Mátyás-templomnál, melyen braille–írással „mondják el” a látnivalókat. Szívmelengető ötlet. Bepótoltam az előzőleg kimaradt Zsolnay-díszkutat is. Majd folytatódott a túra. A Várszínház mellett Kodály Zoltánt véletlenül fedeztem fel. De sort kellett állni, hogy nektek is bemutathassam. A Szent Zsigmond prépostsági templom maradványaihoz azt írta Török András könyvében, hogy az angol feliratba becsúszott két komoly hiba. Angolosok figyelem! Várom a megfejtéseket! J (1. feladat)

A Sándor-palotánál a díszőrök nem semmi fiúk, meg kell hagyni. Nem elég, hogy szélben, esőben, napsütésben állnak – a nyugati oldalon lévőknek még a nap is a szemükbe süt – még a turisták is ostromolják őket, és ezt is rendületlenül állják. A Budavári Sikló képileg kimaradt, mert az első túránál elképzeltet szerettem volna lefotózni, de mivel a végén lévő Dózsa-emlékmű más irányban van, így ez kimaradt. A Siklóról sok mindent nem is tudtam, például, hogy ez Európa második ilyen jellegű létesítménye. Lehet tippelni, hol volt az első! J (2. feladat - mindkettőre a választ kommentben várom)

Az Oroszlános kapu oroszlánjai még megvannak. De meg kell, mondjam, furcsa jelenségek. Kifelé jövet néztem rá az egyikre. Felül egyértelműen hím állat jegyét mutatja sörényével, alul viszont nemtelen. Viszont van nyelve. Az udvar térkövezete egyébként nem véletlenül „összevissza”. Ugyanis a XIII. sz-i városfalakat és a XIV. sz-i várfalakat jelölik így, amik egyébként a burkolat alatt vannak, csak visszatemetve.

A Királyi Borház tényleg király. Legalábbis a pincemúzeum jól van megcsinálva. Tavaly leteszteltem. Szintén tavaly láttam a Budavári szőlőskertet. Kerestem most is, de nagy bánatomra már csak a táblát találtam. A szőlőknek se híre se hamva, tőkéstől eltűnt az egész. L

Mindent összevetve azért ez sem volt rossz. És hogy mennyire nem, meg is mutatom. (zene: Fiesta – Lehet, hogy álom)
De ha lassabb, szabályozhatóbb, csendes verzióra vágytok, ide kattintva elérhetitek. JFeltettem az 1. túrához is a hangos, filmes verziót. Előre bocs attól, aki nem bírja az ilyesfajta zenét, de 317 képhez nem megy rövidebb dal. A Pincegádorral kezdtem, és tök jó kis pörgős lett, de sajna nem mutatott meg minden képet. Az majd egy 40-es képszámhoz lesz jó. De felhasználom, ígérem, feltéve persze, ha megengeditek. J

4 megjegyzés:

 1. Márti, hidd el, előbb vagy utóbb lesznek "túratársaid", addig is várj türelemmel:-)

  VálaszTörlés
 2. Addigra megőszül a hajam.... :-( De próbálok. :-)

  VálaszTörlés
 3. szia Márta, klassz lett a túra videó.
  De hol találtál rá a Várban a Kodály szoborra.....

  VálaszTörlés
 4. Ugye, ugye! Gyere a következőre, és megmutatom! :-)

  VálaszTörlés